Prajitura cu gem de gutui

Prajitura cu gem de gutui

joi, 15 martie 2012

Prajitura cu suc de rosii

     Salutare dupa ceva timp de cand nu am mai scris nimic (cu regrete, dar nu e usor sa postezi zilnic atunci cand ai un bebe mic si neastamparat), sa nu credeti ca am stat degeaba zilele astea, am tot facut dulciuri si gustarele dar nu am avut timp sa vi le prezint.
     Pentru ca e post si asa se cuvine, am sa incep sa postez si dulciuri fara oua, lapte, branza, etc si am sa incep cu ceva deosebit de gustos din caietul de retete al soacrei mele - prajitura cu suc de rosii, gris si gem de gutui.


     Sa va zic din start ca eu nu sunt deloc fire religioasa si nu tin niciodata post, dar apreciez oricand mancarurile si mai ales dulciurile de post.


 
Foile se fac din:
  • 6 linguri de ulei
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri suc de rosii
  • 400g faina
  • 1/2 lingurita de amoniac
  • 1/2 lingurita de bicarbonat
  • un praf de sare
Crema de gris:
  • 500ml de apa
  • 125g gris
  • 100g zahar
  • 200g margarina vegetala (trebuie sa ma exprim din start ca nu sunt de acord cu margarina dar asa e reteta, daca nu vreti sa tineti post, folositi unt)
  • zeama de la o lamaie
Pentru umplutura:

    • jumatate de borcan de gem de gutui
         Foile de prajitura se fac amestecand ingredientele de mai sus, se framanta bine pana cand se obtine un aluat bun de intins care se lasa la rece o jumatate de ora (acoperit in folie).


         Aluatul se taie in 4 si, pe masa de bucatarie presarata cu faina, se intind 4 foi subtiri care se coc pe fundul tavii de aragaz la aproximativ 180 grade cam 15 minute (ca sa manuiti mai bine foile, folositi sucitorul sau facaletul ca in imaginea de mai jos).

     

       
        Pentru crema de gris, se pune la foc apa cu gris si zahar si dupa ce s-a fiert si s-a inchegat, inainte sa se dea de pe foc se pune margarina amestecand bine pana cand se incorporeaza in crema si se da la rece. Dupa ce s-a racit se adauga zeama de lamaie.


         Se asambleaza prajitura punand intre foile coapte, alternand crema de gris / gem de gutui / crema de gris


         Inainte de a se servi se lasa cam 4-5 ore (sau peste noapte) sa se fragezeasca foile.
         S-aveti pofta!

    Niciun comentariu:

    Trimiteţi un comentariu