Prajitura cu gem de gutui

Prajitura cu gem de gutui

vineri, 27 aprilie 2012

Chec cu ciocolata

     Am gasit din intamplare aceasta reteta de chec si am incercat-o doar din curiozitate (din cate stiu eu ciocolata e destul de grea si nu face casa buna cu un chec care se presupune ca ar trebui sa fie pufos). Trebuie sa marturisesc ca la capitolul aspect, checul meu nu e cel mai tare, dar ceea ce conteaza e ca a iesit mega gustos (scuzati gagofonia!).


Ingrediente:
  • 200g faina
  • 100g ciocolata amaruie
  • 120ml de lapte
  • 60ml iaurt
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • 100g unt la temperatura camerei
  • 170g zahar pudra
  • 2 oua mari
  • un praf de sare
  • 2 lingurite de praf de copt
     Se topeste ciocolata in bain mare si se adauga 60ml de lapte; se amesteca bine pana cand se obtine o crema. Se da deoparte, sa se raceasca (dar nu complet). 


     Intr-un bol se amesteca restul de lapte cu iaurt si vanilie si se da deoparte.

     
     In alt vas se mixeaza untul pana devine cremos apoi se adauga zaharul si se mixeaza inca 2-3 minute pana cand se obtine o crema pufoasa (atentie, inainte de a mixa untul aveti grija sa scoateti zerul din el, cel mai bine ar fi sa folositi unt de calitate superioara care nu contine zer. Daca folositi unt mai ieftin frecati-l bine cu o lingura de lemn, cat e inca foarte rece de la frigider, veti observa ca ies picaturi de apa din el; totul trebuie sa dureze cam 3-4 minute pana cand iese tot zerul). Sa revenim: in crema de unt se adauga ouale unul cate unul mixand bine dupa fiecare.


     Se adauga apoi mixul de faina si cel de iaurt, alternativ, incepand si terminand cu faina.


     Se imparte compozitia obtinuta in doua vase, iar intr-unul din ele se adauga crema de ciocolata.


     Se unge o tava de chec cu ulei si faina si se pune aluatul in forma alternand aluat alb cu cel de ciocolata. Cu coada unei linguri de lemn se fac 3 rotocoale in aluatul din forma pentru a-i da checului aspectul marmorat.

     Se da la cuptor cam 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. Se opreste cuptorul si se mai lasa inauntru pana cand se raceste. Se scoate, se pudreaza cu zahar si se serveste cu fructe sau langa o cafea cu lapte (yummmmm!).
     Acuma... asa cum am zis la inceput, nu sunt foarte multumita de cum a iesit pentru ca nu a crescut foarte mult (ceea ce ma cam asteptam) poate pentru ca in loc de 2 lingurite de praf de copt eu am pus doar un pliculet, poate pentru ca al meu cuptor turbat nu coace uniform si treapta mediu nu exista... anywhoo, mi-a iesit ceva gustos, iar daca incercati si  voi reteta abia astept sa-mi spuneti cum v-a iesit! Pana atunci, s-aveti pofta!




Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu