Prajitura cu gem de gutui

Prajitura cu gem de gutui

duminică, 29 aprilie 2012

Placinta cu dovleac

     As vrea sa mentionez de la inceput ca aceasta reteta apartine integral lui buni Anca (soacra mea si bunica fetitei mele, Ana). Placinta e delicioasa, e simplu de facut si foarte economica. Uite-asa arata:



... si asa se face:

Ingrediente aluat:

  • 600g faina +  inca putin pt pudrat fiecare foaie si tava
  • 220ml ulei + inca putin pt uns fiecare foaie si tava
  • 220ml de apa
  • 20g de drojdie proaspata + o lingurita de zahar
  • un praf de sare
Ingrediente umplutura:
  • 1 kg de dovleac
  • 3-4 de linguri de zahar tos
     Prima data se face umplutura. Se spala dovleacul se curata de coaja si seminte si se da prin razatoare. Se caleste impreuna cu zaharul pana cand devine moale (fara a-l face pasta) si apa din el s-a evaporat. Se da deoparte sa se raceasca.
     Se pune faina intr-un vas si se face o gaura in mijloc, se dizolva drojdia in apa calduta cu putin zahar si se adauga in faina, se adauga uleiul si sarea si se amesteca totul pana se formeaza un aluat legat. Se da la frigider minim 2 ore, nu inainte de a inchina aluatul de 3 ori (cica ajuta la crescut!!! :).

                          Inainte:                                         Dupa:

     Se scoate aluatul crescut de la frigider si se imparte in patru bile. Se ia fiecare bila de aluat se pudreaza bine pe toate partile, de pudreaza si masa si facaletul (cu faina evident!) si se intinde o foaie ca de pizza. Se unge bine cu faina si cu ulei si se pune dovleac din abundenta. Apoi se ruleaza si se aseaza in tava de aragaz (sau orice tava mare) care a fost unsa in prealabil cu ulei si pudrata cu faina.

 

     Se da tava la cuptor la foc mediu circa 45-50 de minute sau pana cand placinta se aureste la suprafata. Se opreste focul la cuptor si se lasa sa se raceasca inauntru. Se feliaza si se serveste pudrata cu zahar. Sper sa va placa si s-aveti pofta!

PS. Multumim buni Anca!



Un comentariu: